NEWS (english)
NEWS (slovensko)
Event
Venue
Boats
Competitors
Program
Useful information
Results
Gallery
Sponsors
Links
CONTACTS
This event is organized by


&

Click for Portorož, Slovenija Forecast


 

 

NOVICE

Mads Ebler in posadka prvaki SMRC 2011
19.06.2011 -12:45

Končni rezultati TUKAJ


Finalni triler v Kopru evropskem prvaku
19.06.2011 - 14:30

Tretji in obenem zadnji dan mednarodne regate Slovenia Mach Race Cup v Kopru je bilo vetra ponovno v izobilju, le da je za razliko od predhodnih dni v zalivu namesto juga zavela burja. »Ko nas je jutranja ploha premočila do kosti, smo se odločili, da odjadramo kot najbolje znamo. Morda smo bili nekoliko prelahki za ta veter, a dali smo vse od sebe in končno 4. mesto je več kot smo pričakovali. Zame je bil to dober trening, saj zadnje leto tekmujem pretežno na ženskih Match Race-ih. Sprememba mi je dobro dela. Jadranje v moški konkurenci je na višjem nivoju, priložnost za tak trening v domačih vodah pa bi bilo greh izpustiti,« je povedala poraženka malega finala Vesna Dekleva Paoli, ki se je regate udeležila z naključno izbrano posadko v sestavi Rok Košir, Marko Štanta in Matija Čok.

Vedrega razpoloženja je bil tudi Orel, saj se po daljši odsotnosti z regatnih polj 3. mesta ni nadejal. »Zadovoljen sem s tekmovalnega in organizacijskega vidika. V jadranju sem res užival in na tak dosežek nisem računal. V slast mi je bil predvsem obračun za tretje mesto z Vesno. Od lani je vidno napredovala in želim ji, da bi se decembra v Perthu kvalificirala na olimpijske igre. Kar se tiče organizacije pa lahko rečem le, da je bil veter naš zaveznik in ambiciozno zastavljen program smo brezhibno izpeljali,« je bil ponosen Jure Orel, ki so mu na krovu asistirali še Aleš Božnik, Karlo Hmeljak in zamejec Jaro Furlani, na obali pa dobro utečena organizacijska ekipa.

Prvovrsten šou za obiskovalce, ki so si regato lahko od blizu ogledali z glavnega mestnega pomola, pa sta za piko na i letošnje izvedbe uprizorila evropski prvak Mads Ebler in Južnoafričan Ian Ainslie. V šibkem vetru je sprva slavil lažji Ebler, tudi drugi dvoboj se je izšel njemu v prid, nato pa se je burja okrepila in Ainslijevih štirideset kilogramov viška je odtehtalo ključno vlogo pri tretjem in četrtem dvoboju. »Na krovu je zavladala panika. Vsakič ko smo bili bok ob bok je bil Ian hitrejši. Vedeli smo, da za zmago potrebujemo boljši štart. Pred zadnjim dvobojem smo se umirili, skovali načrt in ga taktično uresničili,« je zmagovalno strategijo ob prihodu na kopno pojasnil presrečni Danec, prepričan da bo prihodnje leto zagotovo prišel ubraniti zaslužen naslov prvaka. S posadko sedaj načrtuje pot v Italijo, serijo pripravljalnih tekem pa namerava skleniti na Evropskem prvenstvu, kjer bo avgusta branil lansko lovoriko.

Zaradi zasičenosti z regatami v okoliških krajih je bil spremljevalni dogodek, Audi Quattro Junior Cup, prestavljen na avgust. Tik pred pričetkom šolskega leta se bo flota nadebudnih jadralcev pred Koprom zbrala in potegovala za glavno nagrado – novo, v celoti opremljeno jadrnico optimist.

 


Mali finale odločen
19.06.2011 -11:30

Včerajšnji zmagi, je Orlova posadka danes dodala še eno v zelo tesnem dvoboju s posako Vesne Dekleve-Paoli, in se tako uvrstila na končno tetje mesto Slovenia Match Race Cup-a 2011.

V Velikem finalu je Ebler zjutraj povedel z 2:0, nato pa je Ainsle izenačil na 2:2. Čakamo na zadnji odločilni dvoboj letošnjega tekmovanja.

 


Je čas za dirkanje in je čas za zabavo
18.06.2011

Nekateri člani tekmovalnih posadk dajo vse od sebe tako pri tekmovanju, kot pri družabnih dogodkih.

 


Slovenske posadke brez uvrstitve v veliki finale
18.06.2011

Načrt organizatorjev za drugi tekmovalni dan Slovenia Mach Race pokala je bil ambiciozno zastavljen – izpeljati repasaž za šest posadk ter celoten polfinale. Na obali se regatni odbor zato ni dolgo obotavljal in prvi štart naznanil točno ob 10. uri.

Repasaž

Šesterica, ki se včeraj ni uvrstila v polfinale, je z zbiranjem točk pričela iz nule in druge priložnosti za polfinale iz rok ni želel spustiti nihče. »Mi smo skriti favoriti,« je napol v šali dejal prvi mož ekipe Lumba team Dejan Presen, ki je po kvalifikacijskem neuspehu danes prikazal nekaj dobrih predstav. Enako zavzeto so v vabo zagrizla tudi ostala moštva. Bitke so bile tako izenačene, da so morali o petem in šesto uvrščenem odločati celo sodniki. Kar tri posadke so se namreč znašle v pat poziciji z enakim številm točk, v »začaranem krogu« zmag in porazov pa je bilo skorajda nemogoče ugotoviti, kdo je boljši od koga. Gordijski vozel so presekali sodniki, ki so na podlagi izidov prejšnjega dne sklenili, da se bosta za 5. mesto potegovala slovenec Dejan Presen in danski krmar Sehested, medtem ko o drugem polfinalnem paru ni bilo dvoma. Jure Orel si je pot v polfinale zagotovil s petimi zmagami, Vesna Dekleva Paoli pa s tremi.

Polfinale

Na sestanku krmarjev se je v igro nato ponovno vključil včerajšnji zmagovalec Ebler, ki si je za nasprotnico v polfinalu izbral Vesno Deklevo Paoli, Orla pa prepustil Ainsliju. »V polfinalu nas je presenetil močan jugo. Pomanjkanje kondicije se mi je takoj poznalo. Bil sem že fizično utrujen in kmalu je odpovedala tudi glava,« je poraz s 3:0 proti Ainsleju pojasnil Orel. Enak izid je zabeležila tudi Vesna proti Eblerju, prav tako utrujena a zadovoljna, da se bo za tretje mesto zoperstavila nedavno najboljšemu slovenskemu dvobojevalcu Juretu Orlu.

Mali in veliki finale

Ker so vremenske napovedi za nedeljo neugodne, je regatni komite za vsak primer dan sklenil končati z enim finalnim dvobojem in enim soočenjem v malem finalu. Slednjega je dobil Orel, prvo od treh predvidenih finalnih bitk pa Mads Ebler.

 


Danec in Južnoafričan prva polfinalista
17.06.2011

KOPER – Obalna prestolnica peto leto zapored gosti regato Slovenija Mach race Cup, mednarodno tekmovanje v jadralskem dvobojevanju. Organizatorji so danes ob pomoči južnega vetra uspešno izpeljali kvalifikacije ter dobili prva dva polfinalista. To sta Mads Ebler iz Danske in Južnoafričan Ian Ainslie.

Za osem posadk iz petih držav se je tekmovanje začelo počasi, v skromnih 4 vozlih vetra, ki se je sprehajali med Žusterno in Semedelo. Nestalna je bila tudi jakost, ki je svoj minimum dosegla ob 13. uri. Zaradi brezvetrja so organizatorji sklenili narediti premor ter nedolgo zatem prišli na svoj račun. Napovedan jugo je zavel po zalivu s solidno močjo in igra se je lahko končno začela.

Kvalifikacije v katerih se vsaka posadka pomeri z ostalimi udeleženci je potekala brez zapletov, malo je bilo dodeljenih kazenskih obratov, trkov pa za razliko od prejšnih let nobenega. Novo opremljeni monotipi jadrnic J-24 so tako brez poškodb jadrali do poznega večera, ko je postalo jasno, da nesporni kralj dneva Mats Ebler. Danec, ki je imel na premcu slovenskega jadralca Vida Jeranka, je bil za sedmerico tekmecev namreč nepremagljiv in se povsem upravičeno veselil neposredne uvrstitve v sobotni polfinale. Drugi, ki mu je uspel veliki met, je Južnoafričan Ian Ainslie. Vsakoletni gost in trikratni zmagovalec te regate je zabeležil pet zmag ter se zahvaljujoč boljši predstavi v dvoboju z Orlom uvrstil v nadaljevanje.

Slovenski jadralci so se na domačem poligonu izkazali bolje, kot so morda pričakovali. Jure Orel je po daljši odsotnosti s tekmovalnih polj ugotovil, da še ni za v staro šaro, saj je zabeležil enako števio zmag kot Ainslie (5) in za las izgubil mesto v polfinalu, z izkupičkom treh zmag pa je lahko zadovoljna tudi olimpijka Vesna Dekleva Paoli, ki se je regate udeležila z naključno sestavljeno ekipo. Naši bodo imeli priložnost zamujeno naknaditi v jutrišnjem repasažu. Šesterica se bo še enkrat pomerila vsak proti vsakemu, najboljša dva krmarja pa bosta dobila vstopnico za polfinale.

REZULTATI po prvem dnevu (Zmage/Porazi)

1. DEN Mads Ebler 7/0

2. JAR Ian Ainslie 5/2

3. SLO Jure Orel 5/2

4. DEN N. Sehested 4/3

5. SLO V. Dekleva-Paoli 3/4

6. AUS Peter Nicholas 2/5

7. POL S. Syzmik 2/5

8. SLO Dejan Presen 0/7Audi Quattro Junior Cup 2011 prestavljen na nov datum
06.06.2011

Regata razreda Optimist je iz utemeljenih razlogov prestavljena na kasnejši datum. Objavljeni programi tekmovanj državnih reprezentanc v nekaj okoliških državah, ki se prekrivajo z prvotnim datumom Audi Quattro Junior Cup-a, so namreč napovedovali zelo okrnjeno udeležbo najboljših tekmovalcev.

Nov datum tekmovanja je 20. in 21.08.2011.

Žal se tako letos najmlajši jadralci ne bodo mogli boriti na regatnem polju vzporedno z mojstri jadralnega dvobojevanja, a organizator se je odločil dati prednost čim kvalitetnejši zasedbi nastopajočih na Audi Quattro Junior Cup-u. Zagotovo pa bosta prihodnje leto obe tekmovanji zopet potekali z roko v roki, ter združevali mladostno zagnanost in izkušnje.

Razpis Regate -Audi Quattro Junior Cup 2011


Ainsle prihaja po četrti naslov?
02.06.2011

Južnoafričan Ian Ainsle je star znanec Slovenia Match Race Cup-a, saj se je s svojo posadko udeležil prav vseh dosedanjih izvedb, ter že trikrat odnesel s seboj pokal končnega zmagovalca. Pestra mednarodna zasedba krmarjev in ekip na letošnjem tekmovanju, pa mu bo zagotovo po vseh močeh poizkušala preprečiti osvojitev četrtega naslova.

V družbi odličnih jadralnih dvobojevalcev iz Avstralije, Danske, Južnoafriške Republike, Poljske in Velike Britanije, bo slovenske barve že drugič zastopala Vesna Dekleva s svojimi 'Barakudami', debitiral pa bo Dejan Presen z ekipo Lumba Team.

Podrobnejša predstavitev nastopajočih krmarjev in posadk.Letos izjemoma 'vrnitev k koreninam'
15.05.2011

 

Projekt razreda jadrnic TheOneDesign, orožja s katerim so se jadralci merili na Slovenia Match Race Cup-u minule tri sezone, je v zadnjem letu po vseh nabranih jadralskih in tekmovalnih izkušnjah, v sodelovanju s projektantom Andrejem Justinom doživel temeljit 'redesign'. Prva nova jadrnica je že v fazi izdelave, vendar pa bo flota svežih dirkalnikov organizatorjem na voljo šele v prihodnjem letu.

Zato so se letos organizatorji odločili izpeljati tekmovanje ne jadrnicah, s katerimi se je nova zgodba dvobojevalskih tekmovanj v slovenskem morju pred leti pričela. Sveže obnovljena flota jadrnic J-24 obljublja tesne in napet dvoboje v neposredni bližini gledalcev na obalah koprskega pristanišča.Prihaja peta zaporedna ponovitev
03.05.2011

Po manjšem zapletu s prekrivanjem datumov match race regat enakega ranga, je letošnja izvedba Slovenia Match Race Cup-a sedaj dobila svoje mesto v ISAF-ovem koledarju mednarodnih regat.

Razpis Regate -Slovenia Match Race Cup 2011Mini nasvidenje, dobrodošla Junior
05.04.2011

V svoji deveti izvedbi, regata razreda Optimist prinaša dobrodošle novosti. Po lanski spremembi imeni iz Audi Mini Quattro Cup v Audi Quattro Junior Cup, se tokratna regata še v vsebini poslavlja od dela pridevnika mini.

Tradicionalna regata, namenjena jadralcem razreda Optimist, s poudarkom na prijaznosti do najmlajših članov tega razreda, to noto sicer ohranja tudi v naprej, dokončno pa prerašča status lokalnega tekmovanja. V povezavi z mednarodno federacijo jadralnih zvez ISAF in mednarodno zveza razreda Optimist IODA želijo organizatorji letos in v prihodnje privabiti poleg slovenskega jadralske podmladka, tudi čim pestrejšo mednarodno zasedbo udeležencev.

 

Razpis Regate -Audi Quattro Junior Cup 2011