NEWS (english)
NEWS (slovensko)
Event
Venue
Boats
Competitors
Program
Useful information
Results
Gallery
Sponsors
Links
Organization

This event is organized by- - - - - - - - - - - -

Click for Portorož, Slovenija Forecast

NOVICE


Zmaga Neugodnikovu, svetovnemu prvaku pa županovo vino
Koper, 19.06.2010


KOPER - Četrta izvedba regate Slovenija Match Race Cup se je končala z zmago Evgenija Neugodnikova. Rus je polfinalu s 3:1 odpravil branilca naslova Iana Ainslija, v finalu pa gladko premagal še Novozelandca Philipa Robertsona. Praznih rok ni ostal niti aktualni svetovni prvak Adam Minoprio, ki je v Kopru slavil (ne četrtega mesta, temveč rojstni dan) z županovim vinom. Slovenska posadka Vesne Dekleve Paoli je osvojila 7. mesto.

    Organizatorji Slovenija match race cup so zaradi neugodne vremenske napovedi pohiteli z dvoboji in tekmovalni program v celoti izpeljali dan pred predvidenim zaključkom. V sobotnem južnem vetru so tako najprej sklenili drugi round robin, zatem brez prestanka nadaljevali s polfinalnimi obračuni in tik pred večerno ploho regati dali še piko na i.


NEUGODNIKOV CREW>

    Robertson, ki je v kvalifikacijah veljal za nepremagljivega, se je tudi v polfinalu zdel nedotakljiv, saj je Monačana Perrisa s svetovnim prvakom Adamom Minopriom na krovu pospravil s 3:0. Mnogi so tedaj že stavili, da je to mož, ki bo letos odšel domov z največjim pokalom, nakar se je zgodilo nepričakovano. Novozelandcu so nenadoma pošle moči in čeprav je v odločilnih trenutkih Neugodnikovu zadal dva kazenska obrata, se mu je ta vselej uspel izmuzniti in trikrat zapored prevoziti prvi ciljno linijo. »V Kopru smo že tretjič in razmere dokaj dobro poznamo. Tudi jadrnice »The one« nam niso tuje in vse to so bile prednosti, ki smo jih v finalu skušali izkoristiti. Začeli smo slabo in s svojimi nastopi nisem bil najbolj zadovoljen, toda na koncu smo se le uspeli osredotočiti in pokazati kaj znamo,« je na večerni podelitvi nagrad povedal Evgenij Neugodnikov, ki sedaj potuje na Portugal cup novim zmagam naproti.


WAKA BOYZ

    Med devetimi sodelujočimi ekipami je slovenska sestava krmarke Vesne Dekleve Paoli osvojila sedmo mesto. Ta je zadnji dan na glavnem jadru namesto Katarine Kerševan vpregla  olimpijca Karla Hmeljaka, pred dvobojem za sedmo mesto pa je dekletom nekaj napotkov dal  tudi izkušenejši dvobojevalec Jure Orel. »Dekletom sem svetoval pri nastavitvah jadrnice, ki jo dobro poznam, glede jadranja pa jim ne morem nič reči. Delajo napake, ki sem jih na začetku počel tudi sam in odpravile jih bodo le s časom. V match race-u veliko štejejo izkušnje in kot poznam Vesno je borka, ki bo vztrajala in daleč prišla,« je nastop Barakud strokovno ocenil Orel. Slednji se je tokrat posvetil izključno organizaciji, čeprav je odločitev na trenutke močno obžaloval. »Ko mi je čas dopuščal sem šel na vodo in opazoval dogajanje. Imeli smo fantastične pogoje in z veseljem bi se jim pridružil. Res bi bil užitek se zdruščino zbranih pomeriti na domačem terenu, toda projekt se je z leti razrasel in vse mi preprosto ne znese. Veliko mi pomeni da imajo nekaj od dogodka tudi mladi jadralci, za katere smo pripravili posebno regato, obenem pa bi rad, da tekmovanje pridobi na ugledu, saj bi v bodoče v Koper rad pripeljal še več zvenečih imen,« nam je načrte za prihodnost zaupal Orel.


ADAM MINOPRIO and JURE OREL

    In morda se bo to zgodilo kaj kmalu, saj je bil med člani četrtouvrščene ekipe Perrisa tudi Adam Minoprio, aktualni svetovni prvak v jadralskem dvobojevanju, ki ga je Koper tako prevzel, da se drugo leto namerava vrniti v vlogi krmarja. »Enkrat za spremembo sem nastopil v vlogi taktika in ne krmarja. Na trenutke nisem uspel razbrati zagonetnih lokalnih razmer, sicer pa so bili pogoji za jadranje res izjemni. Če bo le mogoče, bom drugo leto ponovno prišel, a takrat kot krmar,« je navdušeno razlagal mladenič, ki je kljub četrtemu mestu slavil. V soboto je namreč dopolnil 25. rojstni dan ter od organizatorjev v dar prejel županovo vino in oljčno olje.

Jana Pines

 


Mladi jadralci pomerili moči
Koper, 19.06.2010


   V soboto se je udeležencem Slovenia Match Race Cup-a v Kopru, pridružila še flota 70 – ih jadralcev razreda Optimist, ki se je potegovala za številne nagrade, katere je organizator že 8. Leto zapored na koncu tudi podelil.  Letošnji program za naše najmlajše je bil še dodatno zanimiv, saj jih je v Taverni v Kopru po končani regati čakal kar 3 urni program.
NEUGODNIKOV CREW

   Začelo se je z uradno podelitvijo, sledila je nagrada za natečaj »Napiši pesem o čistem morju«, gledališka predstava, Žreb za novo jadrnico razreda Optimist in na koncu še srečelov s 400 praktičnimi nagradami.  Nova jadrnica bo tako napolnila klubske prostore JK Olompic Izola, nova jadra Olimpic sails, pa so si na regati prijadrali:  Marko Radman, Liam Orel, Nicolo Kravanja in Luka Babnik.NEUGODNIKOV CREW


REZULTATI

Absolutno
1. Marko Radman (JK Izola)
2. Maks Vrščaj (WSC Črnomelj)
3. Toni Vrščaj (WSC Črnomelj)

Deklice
1. Valentina Baruca (JK Jadro)
2. Lin Pletikos (JK Burja)
3. Jana Germani (YC Čupa - ITALIJA)

Kadeti do 12 let
1. Liam Orel (JK Jadro)
2. Nicolo Kravanja (ŠD Piran)
3. Luka Babnik (ŠD Piran)

EX Optimist
1. Domen Vasič Stepančič

Najmlajša udeleženca
Žiga Mrak in Adrijan Stegovec

Žreb – Jadrnica Optimist
JK OLIMPIC IZOLA

SLIKE z dogodka

 

Robertsonu kvalifikacije, Dekleva jutri za 7. mesto
Koper, 18.06.2010


KOPER – Udeleženci mednarodne jadralske regate Slovenia Match race Cup so bili drugi tekmovalni dan deležni fantastičnih pogojev. Sonce in osvežilni maestral sta na glavni koprski pomol zvabila tudi številne gledalce, ki so si dvoboje zahvaljujoč neposredni bližini regatnega polja ogledali kar v živo.

    Floti devetih posadk sprva ni kazalo dobro, saj je med jutranjim sestankom ulice še močil dež, a ko so se oblaki čez nekaj ur razkadili, se je dan prelevil v pravcato jadralsko idilo. Da predstave svetovnih velemojstrov ne bi ostale skrite očem javnosti je regatni odbor boje odvrgel v neposredni bližini glavnega pomola tako da morski spektakel preprosto ni mogel ostati neopažen. Brž ko so se elegantna črna plovila pričela loviti po zalivu se je namreč na obrežju zbrala množica gledalcev, takih, ki so postali le za nekaj minut, pa tudi resnejših poznavalcev, ki so se posedli po klopcah in skupaj komentirali predstave jadralskih virtuozov. In imeli so kaj povedati, saj je bilo dogajanje nadvse pestro.

 

    Navijači Vesne Dekleve Paoli so se zgodaj popoldne razveselili prve zmage slovenske ekipe, zavestni domoljubi so se nasmihali dogodivščinam hrvaškega krmarja Štibriča, ki je po trku z enim od tekmecev in potopu prednjega jadra odstopil, ljubitelji vrhunskega jadranja pa so se naslajali nad taktičnimi zvijačami izkušenih krmarjev. Največ znanja je v prvem krogu kvalifikacij prikazal Novozelandec Philip Robertson, neporažen v vseh osmih dvobojih, branilec naslova Ian Ainslie je zabeležil šest zmag, po pet sta jih nanizala Pierre Antoine Morvan in Michele Perris, eno manj pa Eugenij Neugodnikov in Simone Ferrarese. Preostala trojica, med katerimi so tudi slovenske Barakude, se niso uvrstili v četrtfinale in bodo jutri jadrali za sedmo mesto.

Jana PinesAinslie v najboljši formi
Koper, 17.06.2010


KOPER – Uvodni kvalifikacijski dvoboji mednarodne regate Slovenija Match Race Cup so se iztekli po pričakovanjih. Po polovici izpeljanega round robina vodi Južnoafričan Ian Ainslie, nepremagan ostaja tudi Novozelandec Robertson, medtem ko je slovenska posadka krmarke Vesne Dekleve Paoli na repu razpredelnice brez osvojene točke.

    Devet petčlanskih ekip se je danes dopoldne prvič sestalo na mitingu krmarjev v koprski Taverni, kjer jim je predsednik regatnega odbora Bojan Gale vročil program dvobojev in pojasnil potek tekmovalnega dne. Ta se sicer ni iztekel povsem po načrtih, saj se je začel z okvaro enega od sodniških čolnov in nadaljeval s krajšo prekinitvijo zaradi preteče nevihte, nakar so se razmere ustalile in boji so naposled stekli brez zapletov. Maestral je vztrajno gubal gladino zaliva do poznega večera, tako da so organizatorji od dneva iztržili v bistvu največ kar je bilo možno. Tekmovanje so pripeljali skoraj do konca kvalifikacij čeprav so jim napovedi naklonjene tudi za naslednje dni, z izjemo nedelje, ko meteorologi svarijo pred močno burjo in nalivi, ki bi znali ogroziti finalne obračune.

 


    Ainslie nepremagljiv, Barakude najlažje
    Iz delnih rezultatov je razvidno, da je branilec naslova Ian Ainslie v odlični formi, saj po petih tekmah ostaja neporažen. V naslednji krog bo nedvomno napredoval tudi Philip Robertson, ki prav tako še ni izgubil dvoboja, nekoliko slabše pa kaže Vesni Deklevi Paoli, ki je po šestih soočenjih na zadnjem mestu brez osvojene točke. Trikratna olimpijka ima na krovu poleg stalnih sojadralk Katarine Kerševan in Lene Koter še Mitjo Margona in Toša Skrta Goljo, a je peterica »barakud« s 359 kilogrami daleč najlažja ekipa in zato težje upravlja z jadrnico, poleg tega pa so tudi najmlajša ekipa in za razliko od tekmecev veliko manj uigrana. Vse to se seveda odraža v razpredelnici z rezultati, a se dekleta s tem ne obremenjujejo, saj vedo, da je vsak začetek težak in da bo vztrajnost slej ko prej zagotovo obrodila sadove.

    Orel in Vinčec ostala na kopnem
    Žal se kljub napovedim za nastop pred domačim občinstvom ni odločil Gašper Vinčec, ki so ga prireditelji v sredo nestrpno pričakovali na prijavah, prvič odkar je pripeljal dogodek v Slovenijo pa na regati ne sodeluje niti Jure Orel. Ta se je letos posvetil izključno organizaciji in ko mu čas dopušča zavzeto spremlja nekdanje tekmece na morju.

Jana Pines 


16.06. ::: Pravila jadranja Audi Quattro Junior Cup 2010
15.06. ::: Pravila jadranja SMRC 2010
01.06. ::: Znanih prvih 8 udeležencev SMRC 2010